Leden
Inloggen


   
     

Geschiedenis

Geschiedenis van het terrein

De Haagse Lichtbond is in 1953 opgericht. De eerste jaren had HLB de beschikking over een eilandje in de Reeuwijkse Plassen. Na verlies van dit terrein was de vereniging enige tijd te gast op het terrein van het Belgische Athena in Ossendrecht.

In 1972 werd het huidige terrein aangekocht.
Het ging om een slecht onderhouden en vervuilde boerderij met verschillende schuren, stallen, een hooiberg, plus vijf hectare weiland.


Sindsdien zijn dankzij de inzet van vele leden de boerderij en de opstallen gerenoveerd en is het weiland ontgonnen tot het prachtige terrein zoals we dat nu kennen. Letterlijk iedere boom en iedere struik is door de leden zelf geplant.

Het terrein werd verdeeld in zonneweiden en landjes voor leden. De ‘verplichting’ te zorgen voor de beplanting en het onderhoud van het eigen stukje grond heeft bijgedragen aan de snelle ontwikkeling en huidige structuur van het terrein. Zo is de gelegenheid ontstaan om zomers caravans op het land te plaatsen, voor leden en, na verloop van tijd, ook voor gasten.

De bouw van het zwembad in …was een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het terrein. Ook dit project werd voltooid met behulp van vele handen.

Voor de bouw van dit alles was de zelfwerkzaamheid van de leden onontbeerlijk, en voor het onderhoud van het mooie terrein is dat nog steeds het geval. Alleen met de inzet van oude en nieuwe leden zal de Wilgenborgh een nog fijnere plek worden om gezamenlijk te recreëren.